Contact & missie
Facebook
Over het gilde
Activiteitenrooster
Wedstrijden
Gildekoning
Overheid (bestuur)
Ledenpagina
Nieuwsarchief

Maandag 14 september 2015

Guus Eltink presenteert koningszilver

Tijdens het jaarlijkse kermisschieten presenteerde Guus Eltink volgens goed gebruik het zilverstuk waarmee hij de zilverschat van ons gilde verrijkt. Voor het ontwerp liet hij zich inspireren door de koninklijke onderscheiding die hij kreeg opgespeld tijdens de nationale lintjesregen. Dat was daags nadat hij op 23 april het koningschieten won.

Het kermisschieten op zondag 16 augustus werd gewonnen door Nico Swaans, partner van gildelid Ruud van Casteren.


Maandag 7 september 2015

Aanmelden voor 'koninklijk' gildediner 17 oktober

Op de foto: In 2013 stond het gildediner in het teken van Hendrik Verhees.

Na de thema’s ‘In middeleeuwse sferen’, ‘Brabant 1900’ en ‘Hendrik Verhees’ organiseert het Boxtelse gilde dit jaar een ‘Koninklijk Gildediner’. Graag willen we u van harte uitnodigen voor deze avond op zaterdag 17 oktober 2015 in grand café Rembrandt (aanvang 18:30 uur). De kosten voor deze avond bedragen € 32,50 p.p. exclusief drank.Mogen wij uw aanmelding verwachten voor 15 september? Dat kan door een mail te sturen naar gildediner@gmail.com of via Ruud van Casteren, telefoonnummer 06-48 48 80 18. Meer informatie is te vinden door hier te klikken.


Donderdag 23 april 2015

Guus Eltink flikt het weer...

Guus Eltink is ingehuldigd als nieuwe gildekoning en spreekt in op het schietterrein een dankwoord uit. (Foto:  Henk van Weert).

Twaalf jaar geleden flikte hij ook al een keer. En donderdag 23 april was het opnieuw Guus Eltink die de schutsboom van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris 'leeg' schoot. Het laatste stukje van de houten koningsvogel in de ruim twaalf meter hoge mast op het schietterrein aan het Essche Heike viel met de 153e treffer aan de voeten van de 68-jarige gildetamboer. En die was blij. Héél blij!

Lees meer op www.brabantscentrum.nl/nieuws/guus-velt-de-koningsvogel/17972/79/.

 


 

Dinsdag 21 april 2015

Joris van Os verdedigt koningstitel

23 april 2013: Joris van Os en echtgenote Aagje worden gefeliciteerd door vicevoorzitter Jan-Henk de Vries van Boxtel's Harmonie. Burgemeester Hans van Brummen en hoofdman Jacques Habraken kijken toe. (Foto: Henk van Weert). 

Op de naamdag van Sint-Joris, een van onze twee patroonheiligen, houden we het tweejaarlijkse koningschieten. Donderdagmiddag 23 april zijn belangstellenden welkom in de gildetuin aan het Essche Heike om te zien of het Joris van Os lukt zijn titel te prolongeren.

De wedstrijd begint om 14.45 uur. Om 19.00 uur trakteert burgemeester Mark Buijs in het gemeentehuis de nieuwe koning op de erewijn en treedt Boxtel's Harmonie aan voor een serenade.  

 


 

Vrijdag 27 maart 2015

Spaar ook mee met de Boxtelaartjes en steun ons gilde

Brabants Centrum, het lokale 'dagblad op donderdag', heeft begin maar het spaarsysteem Boxtelaartjes gelanceerd. Op tienduizend huisadressen in de regio vielen spaarpassen met bovenstaand logo in de brievenbus. Wie aankopen doet bij aangesloten winkeliers, krijgt 10 procent van het aankoopbedrag als spaarsaldo bijgeschreven op die pas. Met gespaarde punten kunnen eenmaal per maand exclusieve aanbiedingen worden gekocht bij de deelnemende ondernemers. Wie zo'n aanbieding koopt, doneert 50 eurocent aan een club of stichting naar keuze. Ook ons gilde is aangemerkt als officieel spaardoel. Waarschijnlijk heeft u de pas al geactiveerd en het gilde daarbij opgegeven als persoonlijk spaardoel. Zo niet, doe het dan snel. De actie loopt als een tierelier, al meer dan vierduizend passen zijn geactiveerd.


Wij hopen uiteraard dat onze leden deel gaan nemen aan dit spaarsysteem en daarmee ons gilde koesteren. Dus... geef door aan familie, vrienden, kennissen, buren dat Sint-Barbara en Sint-Joris meedoet met de Boxtelaartjes en dat zij onze vereniging kunnen steunen door dit aan te geven op www.boxtelaartjes.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over de Boxtelaartjes, deelnemende zaken en andere spaardoelen.

 


 

Vrijdag 21 november 2014

Uit de krant van 150 jaar geleden

 

 

De Heemkundekring Boxtel publiceerde via Facebook vandaag dit krantenbericht over de verwelkoming van burgemeester H.J. van de Ven als burgemeester van Boxtel. Drie van de vier voorlopers van ons gilde waren erbij. 

 


 

Dinsdag 2 september 2014

Diverse prijzen tijdens 60e kringdag Dommelgroep in Gemonde

Op de foto: Vendelgroet na de massale opmars in het Gemondse sportpark De Laat. (Foto: Henk van Weert).

Onze leden hebben zondag 31 augustus diverse prijzen in de wacht gesleept tijdens de zestigste editie van de jaarlijke kringdag van de Dommelgroep. Alle negen aangesloten gilden waren present. 

Vendelen C-klasse: 4. Freek Claasen. Vendelen jeugd t/m 12 jaar: 1. Sander van Casteren. Trommen senioren: 1. Theo Klomp 75,5 punten. Groepstrommen senioren: 1. Guus Eltink, Theo Klomp, Geert en Niels van de Wal 154,5 punten. Kruisboogschieten viertallen: 2e plaats.

 


 

Dinsdag 2 september 2014

Theo Klomp kermiskoning

Op de foto: Nadat hij uit handen van hoofdman Jacques Habraken (links) het zilveren wisselschild omgehangen had gekregen, plaatste waarnemend koning Kees van Aarle de narrenkap op het hoofd van kermiskoning Theo Klomp (midden). (Foto: Henk van Weert).

Onze jaarlijkse kruisboogwedstrijd tijdens de kermis is zondag 17 augustus gewonnen door tamboer Theo Klomp. Hij mag zich een jaar lang kermiskoning noemen.

Twaalf schutters – zowel leden als partners - spanden bij toerbeurt de kruisboog onder de ruim twaalf meter hoge schutsboom waarop een houten kermisvogel als doel was geplaatst. In de zevende ronde spleet de papegaai open om twee beurten later aan de voeten te vallen van Klomp. Hij volgt Ton Steenbakkers op, die het kermisschieten vorig jaar won. In totaal werden deze keer 76 schoten gelost, waarvan 27 missers werden genoteerd.

Waar de schietwedstrijd in de gildetuin aan het Essche Heike doorgaans een feestelijk karakter heeft, verliep deze ditmaal vrij ingetogen. Niet verwonderlijk, aangezien Gijsbert van Nunen, de partner van vendelier Marieke Voermans enkele dagen eerder plotseling op 30-jarige leeftijd overleed. Marieke en haar ouders Henk en José bezochten de schietwedstrijd even en werden door alle aanwezigen gecondoleerd met dit tragische verlies. De gebruikelijke rondgang over de kermis om de nieuwe koning te presenteren, bleef vanwege het overlijden achterwege. .

 


 

Vrijdag 21 februari 2014

Open dag clubs Essche Heike

De wat kleinere verenigingen die actief zijn in sportpark Essche Heike houden zondag 23 maart van 12.00 tot 17.00 uur een gezamenlijke open dag in en rond manege De Langspier aan de Molenwijkseweg. Ook wij doen daaraan mee als gilde. Doel is onder meer om leden te werven. Ons gilde verzorgt een demonstratie vendelen en trommen; bovendien wordt jeu de boules gepeeld. Deken Freek Claasen en koning Joris van Os zijn namens ons gilde bij de organisatie betrokken. Andere clubs die meedoen zijn rijvereniging Sint-Martinus, handboogschuterij l’Union, biljartclub De Baronie, postduivenverenging De Luchtpost en Scouting Boxtel. De middag wordt muzikaal opgeluisterd.

 


 

Vrijdag 21 februari 2014

Opening museum MuBo

Zondag 16 maart opent het nieuwe Boxtelse museum MuBo in de achtervleugel van Sint-Ursula aan de Baroniestraat. Ook ons gilde heeft attributen beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling en diverse van onze leden zijn actief betrokken bij de totstandkoming van het museum. De opening krijgt gestalte door een optocht die vanaf kasteel Stapelen naar Sint-Ursula trekt. Wij sluiten rond 13.30 uur op de Zwaanse Brug bij de stoet aan. De tamboers is gevraagd voorop te gaan met de ‘dorpsomroeper’.

 


 

Vrijdag 21 februari 2014

Patroonheiligen

De overheid zoekt mensen die tijdens optochten onze patroonheilige Sint-Barbara en Sint-Joris willen uitbeelden. Belangstellenden kunnen zich melden bij de deken-schrijver: telefoon (0411) 67 48 39 of e-mail: gildeboxtel@home.nl.

 


 

Vrijdag 21 februari 2014

Jaaragenda online

Het heeft even geduurd, maar de jaaragenda voor 2014 staat nu ook online...  

 


 

Zondag 1 december 2013

Nieuwe versie gildelied

In het jaar 2000 schreef onze toenmalige chroniqueur, wijlen Frans Heerschop, op de melodie van 'Klokke Roeland' de tekst van ons gildelied dat bij tal van festiviteiten wordt aangeheven. Na het aantreden van koning Willem-Alexander was een aanpassing nodig en die gelegenheid is aangegrepen voor enkele kleine taalkundige correcties.

De leden ontvangen de nieuwe versie binnenkort op papier van de deken-schrijver, maar kunnen deze ook zelf downloaden: klik hier.

 


 

Zondag 1 december 2013

Wensambulance Brabant: goede doel 2013

 Op de foto: Verpleegkundige Leny Hoying van Wensambulance Brabant nam met chauffeur Barry van Brakel een cheque ter waarde van 500 euro in ontvangst uit handen van gildekoning Joris van Os (links) en hoofdman Jacques Habraken. (Foto: Ruud van Casteren).

Jaarlijks kiezen onze leden een goed doel om financieel te ondersteunen. Voor dit jaar was de WensAmbulance Brabant uitverkoren. Een groep van ruim tweehonderd vrijwilligers staat 365 dagen per jaar klaar om de wens van terminale patiënten (oud of jong maakt niet uit) in vervulling te laten gaan. Vergezeld door een of meer familieleden wordt nog een laatste bezoek gebracht aan een dierbare persoon of een favoriete plek in binnen- of buitenland. Een van de drie wensambulances staat sinds 2011 in Boxtel en wordt altijd bemenst door een verpleegkundige en chauffeur. Dit jaar zijn al tweehonderd wensen in vervulling gegaan en dat kan alleen dankzij donaties van buitenaf.
Het bedrag van 500 euro dat ons gilde dinsdag 26 november aanbood tijdens een speciale bijeenkomst in het nieuwe museum MuBo (Sint-Ursula) werd in dank aanvaard door verpleegkundige Leny Hoying en chauffeur Barry van Brakel. Het tweetal gaf uitleg over de werkwijze van de WensAmbulance Brabant en de leden van ons gilde konden ook een kijkje nemen in de speciale ziekenauto. (Meer foto's zijn te zien op Facebook).
Ook particuliere donaties zijn welkom. Elk bedrag, groot of een, is welkom en kan worden overgemaakt op IBAN-nummer: NL90 RABO 01060.57.944. Wie een dierbare in de laatste fase van haar/zijn leven wil verrassen met een uitstapje dat zonder ambulancevervoer niet mogelijk is kan contact opnemen: Stichting WensAmbulance Brabant, Reisvennestraat 28, 5554 EV Valkenswaard, telefoonnummer 06-13 57 28 83 of via de website www.wensambulancebrabant.nl. 
 

 


 

Zondag 1 december 2013

Gildediner brengt Hendrik Verhees tot leven

Op de foto: Het organiserend comité van het jaarlijkse gildediner had zich feestelijke uitgedost, samen met gildekoning Joris van Os en echtgenote Aagje en beschermvrouwe Ine Jonkers en eega Ton.

Het gildediner stond zaterdag 25 oktober in het teken van de beroemdste Boxtelaar aller tijden: landmeter, cartograaf, volksvertegenwoordiger en vredesrechter Hendrik Verhees (1744-1813). De organiserende commissie had kosten noch moeite gespaard om de culinaire ontmoeting met Boxtelaren in gildehuis Rembrandt tot een succes te maken. Nico Swaans kroop in de huid van Verhees en trakteerde de aanwezigen op een vermakelijke speech. Pianomuziek van Pepijn de Brouwer, tromgeroffel van Niels van de Wal en een videofilm van Ruud van Nooijen zorgden voor een leuke omlijsting van al het lekkers dat Geert en Colette van de Wal en hun team van Rembrandt voorschotelden.

Klik hier voor meer foto's in het Facebook-album van Ruud van Casteren. 

 


 

Zondag 26 oktober 2013

Jacques Habraken opgenomen in Nobele Orde van de Papegay

 

Jacques Habraken ontving gisteravond een Europese onderscheiding. Hij is opgenomen in de Nobele Orde van de Papegay; die heeft hem de zilveren medaille van verdiensten opgespeld.

Jacques kreeg de hoge onderscheiding voor de inzet die hij sinds de heroprichting van Sint-Barbara & Sint-Joris in 1996 als voorzitter (hoofdman) aan de dag legt. Het lintje werd uitgereikt tijdens de plechtige investituur van de orde in de monumentale Kolveniershof te Antwerpen.

De Nobele Orde van de Papegay is een internationaal instituut dat in 1975 werd ingesteld om mensen te eren die zich inzetten voor de instandhouding van schuttersgilden als sociaal en cultureel erfgoed in Europa.

Klik hier voor meer foto's.

 


 

Dinsdag 27 augustus 2013

Kringdag Dommelgroep succesvol verlopen

 

We kunnen terugkijken op een geslaagde kringdag. De organisatie onder aanvoering van Hans van Breugel en Henk Voermans verliep vlekkeloos en vrijwel alle leden toonden wel op een of andere manier hun inzet. De dag begon met de inzegening van het nieuwe gildevaandel door pastoor Richard Niessen in de Sint-Petrusbasiliek. De kopie van het originele handgebordeerde drapeau blijkt echter niet lichter zoals eigenlijk de bedoeling was...

Velen genoten na de gildemis op de Markt van de massale opmars, waarbij Boxtel's Harmonie voor de muzikale omlijsting van de ceremonie en de voorafgaande optocht zorgde. Nadat de erewijn was genuttigd in het gemeentehuis, vond in de gildetuin aan het Essche Heike een sportieve verbroedering plaats. Van de bijna twintig zilverprijzen belandden er ook enkele bij onze eigen leden: dankzij het viertal kruisboogschieten (koning Joris van Os, Guus Eltink, Ton Steenbakkers en Henk Voermans) en tamboer Theo Klomp. Rienie van Breugel uit Sint-Michielsgestel prolongeerde zijn titel als kringkoning.

Voor een foto-impressie klik hier. Bovenstaande collage is gemaakt door Ruud van Nooijen.

 


 

Zaterdag 24 augustus 2013

Programma kringdag Dommelgroep op 25 augustus

De negen schuttersgilden die zijn aangesloten bij de regionale kring Dommelgroep treffen elkaar zondag 25 augustus op ons schietterrein aan het Essche Heike. Met kruisboog en geweer, maar ook met vendel en trom binden de gildeleden met elkaar een sportieve strijd aan. Ook wordt er jeu de boules gespeeld. 

De feestdag waarvoor wij dit jaar gastheer zijn, start om 09.00 uur met een ontvangst in gildehuis Rembrandt aan de Rechterstraat. Om 10.15 uur luisteren we de eucharistieviering in de Sint-Petrusbasiliek op en aansluitend staat vanaf 11.30 uur korte maar kleurrijke optocht op het programma. Onder aanvoering van Boxtel's Harmonie gaat het vanaf de kerk via de Oude Kerkstraat, Duinendaal, Mgr. Bekkersstraat en Zusterspad langs de woonzorgcentra Vinckenrode en Elisabethsdael naar de Dr. Van Helvoortstraat om vervolgens via de Rechterstraat en Kruisstraat op de Markt te eindigen.

De gildeleden stellen zich op vóór De Croon om de massale opmars te maken naar het gemeentehuis. Ook wordt de eed van trouw hernieuwd, klinkt het Wilhelmus en zijn er toespraken door burgemeester Mark Buijs en de voorzitter van de Dommelgroep, oud-Boxtelaar Caspar van der Staak. Na de vendelgroet worden de gilden door B. en W. in het gemeentehuis getrakteerd op de gildewijn. 

Om 13.00 uur vertrekken de gilden naar het Essche Heike, waar vanaf 13.30 uur de diverse wedstrijdonderdelen worden gehouden. De planning is dat rond de klok van 18.00 uur de prijsuitreiking plaats zal vinden.

Voor de kringdag hebben we de volgende bedrijven bereid gevonden als sponsor de kosten mede te dekken:  conferentieboerderij/groepsaccommodatie Hof van VijfeijkenVan Hal Group, Rabobank Dommel & Aagemeente Boxtel, mbo-school  SintLucas en  snackroom Mikies.

 


 

Maandag 19 augustus 2013

Ton Steenbakkers nieuwe kermiskoning

 

Met de 54e treffer heeft Ton Steenbakkers (foto boven) gistermiddag de titel kermiskoning 2013 veroverd. Op dat moment was al bijna een ronde met het blote oog nauwelijks iets meer te zien van de houten koningsvogel. Negentien schutters, waaronder David Ambroes van het handbooggilde Sint-Sebastiaan uit het Belgisiche Hakendover, deden mee aan de wedstrijd die aan het einde van de vierde ronde werd afgesloten.

Op het terras bij 't Schutterskwartierke werd gesmuld van oliebollen voordat de nieuwe kermiskoning werd geïnstalleerd. Joris van Os, die in april het officiële koningschieten won, presenteerde zijn koningszilver (foto onder). Op de fiets werd hierna koers gezet naar de Boxtelse Markt waar met slaande trom langs de attracties werd geparadeerd. Na enkele rondjes bier bij gildebroeder Willem Voets van bar Becoloth, schoven de leden aan voor een heerlijk kermisbuffet in gildehuis Rembrandt. Daar werd natuurlijk ook een liedje gezongen.

Al met al kijken we terug op een gezellige en feestelijke dag. Voor een foto-impressie klik hier.

 

 


 

Maandag 24 juni 2013

Blijde Incomste koning en koningin

 

Ook ons vaandel maakte deel uit van het kleurrijke straattapijt dat woensdag 12 juni werd neergelegd op de klinkers van de Oisterwijkse Lind. Naar 15e-eeuwse traditie liep koning Willem-Alexander tijdens deze zogeheten Blijde Incomste over de gildevaandels bij zijn verwelkoming als nieuw staatshoofd in Brabant. Twee aan twee lagen de vaandels uitgespreid. Zijne Majesteit betrad de rechtse rij, koningin Máxima de linkse rij met daarin ook het Boxtelse vaan (foto boven). Met dank aan vaandrig Ruud van Casteren die ook nog een handdruk van Hare Majesteit kreeg. Koning Joris van Os en vendelier Sander van Casteren keken van achter het dranghek toe. Ruuds partner Nico Swaans maakte de foto's. Klik hier.  

 


 

Maandag 24 juni 2013

Denk mee over MuBo, het nieuwe Boxtelse museum

Ons gilde is een van de vier participanten in MuBo, het in september te openen Museum Boxtel. MuBo wordt momenteel ingericht in drie verdiepingen van de voormalige Bracbant-Havo, een vleugel van Sint-Ursula aan de Baroniestraat. Vrijdag 28 juni kunnen belangstellenden tussen 14:30 en 15:30 uur meedenken over een introductiecampagne. Lees hierover meer in de uitnodiging.

 


 

Maandag 24 juni 2013

Sint-Antonius Abt behoudt wisselschild verbroederingsdag

 

UPDATE - Tussen de buien door beleefden we gisteren een geslaagde verbroederingsdag in Liempde. Sint-Antonius Abt bleef in het bezit van het zilveren wisselschild dat beschikbaar is gesteld door de gemeente Boxtel en won het kruisboog schieten met 133 tegen 121 punten. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het was goed toeven op Antonius Bleek aan de Oude Dijk, de spiksplinternieuwe accommodatie van ons zustergilde. We vermaakten ons ook met handboogschieten, beugelen, golfen en een zenuwslopende elektrische spiraal.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

 


 

Zondag 23 juni 2013

Verbroederingsdag met Sint-Antonius Abt in Liempde

 

Vandaag zijn we vanaf 13.00 uur te gast op het nieuwe schietterrein van van ons zustergilde Sint-Antonius Abt in Liempde. Daar, op Antonius Bleek aan de Oude Dijk, vindt de jaarlijkse verbroederingsdag plaats met een onderlinge competitie kruisboog schieten en spelletjes. Inzet is bovenstaand zilveren wisselschild van de gemeente Boxtel. Vorig jaar werd de bijeenkomst afgelast vanwege het slechte weer. Ook vandaag zijn de vooruitzichten niet echt zomers, maar hopelijk blijft het droog...

 


 

Dinsdag 23 april 2013

Joris van Os verschalkt koningsvogel

 

Vicevoorzitter Jan-Henk de Vries van Boxtel's Harmonie feliciteert Joris van Os als nieuwe gildekoning. Naast hem echtgenote Aagje, burgemeester Hans van Brummen en hoofdman Jacques Habraken. (Foto: Henk van Weert).

Joris van Os (36) is onze nieuwe gildekoning. Vandaag, de feestdag van zijn naamgever én van een van onze twee patroonheiligen, schoot hij op het schietterrein aan het Essche Heike het laatste stukje van de houten koningsvogel uit de schutsboom.

Zeven leden streden met de kruisboog om het koningszilver. In de twaalfde ronde verschalkte Joris, die in december 2011 toetrad tot onze broederschap, met de zeventigste treffer het doel. Slechts veertien maal misten de deelnemers de houten papegaai op ruim twaalf meter hoogte. Een van Van Os' concurrenten was Frans Teulings, die de afgelopen twee jaar de zilveren koningsbreuk droeg.

Om half zeven trakteerde Boxtel's Harmonie de nieuwe gildekoning op een serenade bij het gemeentehuis. Daar had burgemeester Hans van Brummen even tevoren de erewijn aangeboden. Na afloop werd in gildehuis Rembrandt het koningsmaal genuttigd.

 


 

Woensdag 17 april 2013

Gilde maakt zich op voor koningschieten 

 

De naamdag van onze patroonheilige Sint-Joris, 23 april, is ook dit jaar weer de dag waarop het tweejaarlijkse koningschieten plaatsvindt. Voor dag en dauw gaan de tamboers op pad om alle leden te wekken. Vervolgens halen we gezamenlijk de huidige koning, Frans Teulings thuis op en ook hoofdman Jacques Habraken kan thuis op een vendelgroet rekenen.

De wedstrijd heeft dit jaar voor het eerst plaats op ons eigen schietterrein aan het Essche Heike waarom rond 14.15 uur de boom wordt 'gevrijd', waarna de strijd losbarst. Hoeveel kandidaten meedingen naar de koningstitel is nog onbekend, wel heeft Frans Teulings (foto boven) aangekondigd in te zijn voor een tweede ambtstermijn.

 


 

Maandag 1 april 2013

Zomeravondcompetitie voor niet-gildeleden

 

Om ook mensen van buiten het gilde kennis te laten maken met het kruisboogschieten, wordt dit jaar voor het eerst een zomeravondcompetitie gehouden. Op drie achtereenvolgende donderdagen, 13, 20 en 27 juni, kunnen inwoners van Boxtel, zowel individueel als in viertallen, met elkaar de strijd aanbinden in de gildetuin aan het Essche Heike. Belangstellenden kunnen zich tot 25 mei opgeven. Klik hier voor meer informatie.

 


 

Maandag 1 april 2013

Opschoondag gildeterrein Essche Heike

 

De schietcommissie nodigt alle leden uit om zaterdag 6 april de gildetuin aan het Essche Heike in orde te maken voor het zomerseizoen en voor het koningschieten op 23 april aanstaande. De tenten en het terrasmeubilair moeten weer worden geplaatst, de jeu-de-boulesbanen weer in orde gemaakt en ook in de bosschages rondom het schietterrein en de inrit moet worden opgeruimd. Voor iedereen is er wel een passend karweitje. De werkzaamheden starten om 09.00 uur; de schietcommissie zorgt voor soep en broodjes.

Mensen die die wat hout willen voor de open haard, dienen zelf voor een kettingzaag en de afvoer te zorgen.

 


 

Dinsdag 19 maart 2013

Jaarvergadering begroet nieuw aspirantlid

Tijdens de jaarvergadering is André Spitters maandag 11 maart verwelkomd als aspirantlid. André is de schoonzoon van wijlen gildelid Frans Heerschop. Tijdens de vergadering in gildehuis Rembrandt werd de overheid gedechargeerd voor het in 2012 gevoerde beleid. De keuze voor de financiële ondersteuning van een goed doel is dit jaar gevallen op WensAmbulance Brabant. De notulen van de ledenvergadering als ook het jaarverslag van de secretaris zijn op de ledenpagina van deze site na te lezen.

 


 

Zaterdag 5 januari 2013

Proosten op het nieuwe jaar

 

Onze nieuwjaarsreceptie wordt gehouden op zondag 13 januari. We verzamelen om 10.00 uur in gildehuis Rembrandt en luisteren om 10.30 uur de hoogmis op in de Sint-Petrusbasiliek. Bij terugkomst in Rembrandt wordt geproost op het nieuwe jaar en hoofdman Jacques Habraken blikt terug én vooruit.


Zondag 9 december 2012

Harrie van Vreede erelid

Tijdens een gezellig verlopen teeravond in grand café Rembrandt is Harrie van Vreede gisteravond benoemd tot erelid  In 1995 nam hij mede het initiatief tot oprichting van ons gilde. Hoofdman Jacques Habraken hing de 75-jarige vendelier een zilveren schild om in het bijzijn van diens echtgenote Joke, drie dochters en kleindochter Robin. Later op de avond ontving Ruud van Casteren een zilveren wisselschild als gildebroeder van het jaar 2012.

Het prijzenzilver van de schietwedstrijden was voor Henk Voermans (winnaar wintercompetitie 2011-2012 én zomercompetitie 2012), Ton Steenbakkers (beste middenmoter wintercompetitie) en Guus Eltink (beste middenmoter zomercompetitie).

Klik hier voor de fotoreportage. Deze is niet best van kwaliteit als gevolg van problemen met de camera van Henk. Wellicht volgt binnenkort een betere serie van Ruud.  

 


 

Dinsdag 27 november

Nieuw activiteitenrooster

Het overzicht met activiteiten voor het jaar 2013 staat nu online.

 


 

Zaterdag 24 november 2012

Educatiepakket voor basisscholen

Via Cultuurbox, de Boxtelse marktplaats voor cultuureducatie, bieden we sinds kort lespakketten aan om kinderen van de basisschool kennis te laten maken met het gilde.

 


 

Zaterdag 24 november 2012

Teeravond op 8 december

De jaarlijks teeravond van ons gilde wordt gehouden op zaterdag 8 december. Na een eucharistieviering te hebben opgeluisterd in de Sint-Petrusbasiliek waar onder meer een bloemengroet wordt gebracht aan onze patroonde heilige Barbara, wier naamdag op 4 december is. Na de mis nemen we onze intrek in gildehuis Rembrandt voor een gezellige feestavond waar onder meer de zilverprijzen van de voorbije competities worden uitgereikt.

 


 

Maandag 8 oktober 2012

Opluistering feest Sint-Petrusbasiliek

De verheffing van de Sint-Petruskerk tot basiliek door bisschop Antoon Hurkmans luisterden we gisteren op met gilde-eer. Voorafgaand aan de hoogmis waarin de eretekenen werden gezegend haalden we de geestelijken op bij de pastorie, na afloop werd de eed van trouw aan het kerkelijk gezag hernieuwd. Hiervoor nam beschermvrouwe Ine Jonkers plaats naast de bisschop (foto boven). Nadien groette monseigneur ons gildevaandel en vaandrig Jan de Koning (foto onder). Ruud van Casteren heeft een uitgebreide fotoreportage gemaakt die binnenkort ongetwijfeld via deze website is te zien. (Foto's: Henk van Weert).

 

 


 

Maandag 8 oktober 2012

Klassement zomercompetitie online

De zomercompetitie van onze kruisboogschutters is ten einde. Het klassement is te vinden onder de button Schietwedstrijden. Dit is echter nog niet het eindklassement, benadrukt de schietcommissie.

 


 

Maandag 8 oktober 2012

Notulen ledenvergadering

Op de Ledenpagina is het verslag gepubliceerd van de algemene vergadering die op 10 september werd gehouden in gildehuis Rembrandt.

 


 

Dinsdag 11 september 2012

Meet the guld! - kennismaking voor jong en oud

Freek Claasen leert jeugdlid Sander van Casteren vendelen.(Archieffoto: Ruud van Casteren 2011).

Op drie zondagochtenden houden we workshops om belangstellenden gratis te laten ervaren hoe het er aan toe gaat binnen onze broederschap. Onder de titel Meet the guld! kunnen deelnemers (jong én oud) trommelen, vendelen en schieten.

Iedereen is welkom om kennis te maken met het gildewereldje. Geïnteresseerden zijn tussen 10.30 en 13.00 uur welkom op de zondagen 23 en 30 september en op 14 oktober op het schietterrein aan het Essche Heike, achter het complex van Gasunie. Samen met vendelier Freek Claasen en kruisboogschutter Joris van Os verzorgt gildekoning en tamboer Frans Teulings de workshops. Klik hier voor de folder die je desgewenst kunt rondsturen aan familie, vrienden en bekenden. 

 


 

Dinsdag 11 september

Nu aanmelden voor gildediner op 27 oktober

De zaal van gildehuis Rembrandt werd in 2011 feestelijk ingericht voor een diner in middeleeuwse sferen. Nu is gekozen voor Brabant 1900 als thema. (Archieffoto: Nico Swaans en Ruud van Casteren).

Zaterdag 27 oktober organiseren we ons jaarlijkse gildediner in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat. In de entourage van het Brabant van een eeuw geleden, worden voor 29,50 euro per persoon tal van smakelijk gerechten geserveerd. De prijs is exclusief dranken. Belangstellenden kunnen zich tot 1 oktober aanmelden via e-mail gildediner@gmail.com of door te bellen naar Ruud van Casteren, telefoon 06-48 48 80 18. Klik hier voor de uitnodiging die je desgewenst digitaal kunt doormailen naar vrienden of bekenden. Zoek in het nieuwsarchief naar de datum van 15 november 2011 voor een verslag en fotoreportage van het gildediner vorig jaar.

 


 

Donderdag 6 september 2012

Drukbezochte en stemmige herdenking De Kom

Op 3 december 2005 brak brand uit op de bovenverdieping van café De Kom. Vier leden van het gezin Heijmans kwamen om. Vandaag is in de zijgevel van de herberg een herinneringsplaquette onthuld door de enige overlevende, de nu negenjarige Karlijn en haar oma, Ria Schoonens. De drukbezochte en stemmige plechtigheid werd onder meer opgeluisterd met een vendelgroet door ons gilde. Bekijk de  fotoreportage die Ruud van Casteren maakte.

 


 

Dinsdag 21 augustus 2012

Jan van Boxtel pakt titel kermiskoning terug

 

De kersverse kermiskoning Jan van Boxtel geniet met echtgenote Lies van zijn hernieuwde titel.

Kruisboogschutter Jan van Boxtel mag zich de kermiskoning 2012-2013 van ons gilde. Hij heeft gistermiddag in de gildetuin aan het Essche Heike met de 57e treffer het laatste stukje neergehaald van de houten koningspapegaai.

Twee jaar geleden kreeg Van Boxtel ook al het zilveren schildje opgespeld dat de kermiskoning een jaar lang mag dragen. Vorig jaar kreeg Jan van Dijk de ludieke narrenkap opgezet als winnaar van de kermiswedstrijd. Van Boxtel was in het verleden ook twee jaar de officiële gildekoning.

Aan de feestelijke schietwedstrijd die jaarlijks op kermismaandag volgens eeuwenoude traditie wordt georganiseerd, deden zestien schutters mee. Naast veertien gildeleden namen ook twee partners de kruisboog ter hand: Rita Habraken en Nico Swaans. Slechts negen keer werd het doel op de bijna dertien meter hoge schutsboom gemist.

Ruud van Casteren schreef een uitgebreid verslag en maakte samen met zijn partner Nico Swaans een al even uitgebreide fotoreportage (93 opnamen). Beide zijn de moeite zeker waard, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. 

 


 

Zondag 24 juni 2012

Verbroederingsdag in Liempde afgelast

Vanwege het slechte en regenachtige weer is de jaarlijkse verbroederingsdag met het gilde Sint-Antonius Abt uit Liempde die vandaag zou worden gehouden, afgelast.

 


 

Zondag 24 juni 2012

Gemondse hoofdtamboer begraven

Diverse leden hebben woensdag 20 juni de uitvaartplechtigheid bijgewoond van Willy Schellekens, hoofdtamboer van het Gemondse gilde Sint-Joris & Sint-Catharina. Naast de Boxtelse vertegenwoordigers waren ook diverse gildeleden van de Dommelgroep present tijdens de indrukwekkende uitvaart met gilde-eer. 

Voorafgegaan door het gilde Sint-Joris & Sint-Catharina wordt de overleden tamboer Willy Schellekens in een lijkkoets naar begraafplaats De Hogert gebracht. (Foto: Henk van Weert).


 

Zondag 24 juni 2012

Eerste plaats voor Henk Voermans op kringdag Wintelre

Kruisboogschutter Henk Voermans is na een spannende afkampwedstrijd als eerste geëindigd tijdens de individuele schietwedstrijd die werd gehouden tijdens de kringdag van het Kwartier van Oirschot te Wintelre op 10 juni. Van harte proficiat.

Voor een fotoimpressie die Ruud van Casteren en Nico Swaans maakten van dit jaarlijkse gildetreffen, klik hier.

 


 

Vrijdag 8 juni 2012

Geslaagde partnerdag 

 

Onder het motto ‘leuk, ontspannend en creatief’ organiseerden Sophie Schalken, Anneke Steenbakkers en Margriet van Weert afgelopen woensdag het jaarlijkse uitstapje voor gildepartners. Zeventien deelnemers werden aan het begin van de middag ontvangen met koffie en cake om vervolgens op pad te gaan voor een fotopuzzeltocht door het centrum van Boxtel. Omdat het aanvankelijk regende werd besloten de kralenworkshop niet in de tuin bij Margriet te houden, maar in gildehuis Rembrandt, waar als afsluiting ook een diner werd geserveerd. Daarbij sloten zich nog eens drie partners aan. Dat het een geslaagde bijeenkomst was, illustreert ook de fotoreportage.

Nico Swaans, Christien van de Ven, Marion de Koning en Gemma Heerschop nemen de organisatie volgend jaar op zich. De datum is al gereserveerd 29 mei 2013. De partners toonden zich erkentelijk voor de financiële bijdrage uit de gildekas.

 


 

Woensdag 11 april 2012

Fotoreportage Hakendover online

Klik hier voor de fotoreportage met opnamen van Ruud en Nico. Henk heeft nog enkele prentjes toegevoegd van de plechtigheid 's middags in de kerk.

 


 

Dinsdag 10 april 2012

Gildebroeder Ad van Boxtel gehuldigd in Hakendover

Nadat we meeliepen in de paardenprocessie in Hakendover kreeg Ad van Boxtel op Tweede Paasdag in de kerk van de Goddelijke Zaligmaker een oorkonde omdat hij voor de zestigste het Belgische bedevaartsoord bezocht (foto boven). Het was kil en guur tijdens de gang vanuit het dorp naar de heuvel buiten de bebouwde kom. Daar galoppeerden ruiters driemaal rond een altaar om een goede oogst af te smeken. Na de modder van de schoenen te hebben geklopt, was iedereen blij zich te kunnen warmen bij de kachel of aan een borreltje in de feestzaal van de familie Simons, waar het plaatselijke gilde Sint-Sebastiaan ons zeer gastvrij ontving. Vertrokken om zeven uur 's ochtends arriveerde de bus rond halfnegen 's avonds weer op de Boxtelse Markt. De deelnemers kijken terug op een gezellig dagje uit.

 


 

Zondag 8 april 2012

Nieuws voor en over de leden

Op de Ledenpagina zijn de notulen van de jaarvergadering (12 maart) en het jaarverslag 2011 gepubliceerd. Ook is hier te lezen over bijzonderheden in de persoonlijke sfeer van enkele leden.

 


 

Zondag 8 april 2012

Actuele standen schietcompetities

Onder het kopje Schietwedstrijden zijn zowel de laatste standen van de interne wintercompetitie als de einduitslag van de Dommelgroep te zien.

 


 

Dinsdag 3 april 2012

Deelname aan de paardenprocessie te Hakendover

Op Tweede Paasdag, maandag 9 april, is ons gilde een van de deelnemers aan de jaarlijkse paardenprocessie in het Belgische Hakendover. De bus vertrekt om uiterlijk 07.00 uur vanaf de Markt in Boxtel. Aangekomen in café Jennes trakteert het gilde Sint-Sebastiaan in Hakendover op een koffietafel, om 10.00 uur is de eucharistieviering waaraan de leden vrijblijvend kunnen deelnemen. Een uur later vertrekt de processie. Rond 20.00 uur verwachten we weer terug in Boxtel te zijn.

Meer weten over deze religieuze traditie en de kermis die daaromheen wordt georganiseerd? Klik hier.

 


 

Zondag 4 maart 2012

Derde ronde kruisboogschieten Dommelgroep

De uitslagen van de vierde en vijfde competitieronde in de Dommelgroep zijn toegevoegd aan de standenlijst. Kijk op de pagina Schietwedstrijden.  

 


 

Zondag 4 maart 2012

Actuele standenlijsten schietwedstrijden

Klik hier voor de laatste uitslagen van de wintercompetitie 2011-2012.


Maandag 12 december 2011

Datum gildediner verzet

De activiteitencommissie heeft de geplande datum van het gildediner 2012 twee weken naar voren verplaatst. Het wordt nu op zaterdag 27 oktober gehouden. Zie activiteitenrooster.

 


 

Zondag 11 december 2011

Teeravond vol verrassingen: twéé lintjes

Deken-rentmeester Hans van Breugel (links) en deken schietcommissie Henk Voermans werden benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. (Foto: Ruud van Casteren).

De teeravond en viering van het derde lustrumfeest is gisteravond stijlvol en feestelijk verlopen. Eerst werd in de Sint-Petruskerk Joris van Os ingehuldigd als nieuwe gildebroeder terwijl Sander van Casten en Niels van de Wal werden verwelkomd als jeugdlid. Aansluitend werden Hans van Breugel en Henk Voermans verrast met een koninklijke onderscheiding tijdens de feestavond in grand café Rembrandt. Ruud van Casteren maakte een fotoreportoge; klik hier. Kijk ook op Brabants Centrum.

 


 

Maandag 5 december 2011, vernieuwd zondag 11 december

Joris en Aagje verwelkomen dochter Vesper

 

Op 29 november, bjina twee weken voordat hij werd geïnstalleerd als gildebroeder, heeft aspirantlid Joris van Os met zijn echtgenote Aagje Verstegen een dochter gekregen. De baby woog bij geboorte 3805 gram en was 50 centimeter lang.

 

We feliciteren het kersverse ouderpaar met de geboorte van Vesper.

 

 


 

Maandag 5 december 2011

Teerdag in teken van derde lustrum

Voor de vijftiende keer sinds de ontwaking van ons gilde vieren we zaterdag 10 december de jaarlijkse teeravond. In de Sint-Petruskerk wordt aspirantlid Joris van Os officieel ingehuldigd als gildebroeder tijdens de eucharistieviering die om 19.00 uur begint. Aansluitend vieren de leden met hun partners feest in het gildehuis, grand café Rembrandt. Daar verzamelen de gildebroeders om 18.00 uur om met slaande trom en vliegend vaandel naar de kerk te trekken.

 


 

Maandag 5 december 2011

Uitslagen interne wintercompetitie en Dommelgroep

Klik hier om de actuele uitslagen van de kruisboogwedstrijden in beide wintercompetities te bekijken.

 


 

Dinsdag 22 november 2011

Notulen ledenvergadering

De concept-notulen van de ledenvergadering d.d. 14 november zijn gepubliceerd op de ledenpagina.

 


 

Dinsdag 15 november 2011

Jaaragenda 2012

Tijdens de ledenvergadering is gisteren de nieuwe jaaragenda vastgesteld. De data zijn terug te vinden in het activiteitenrooster.

 


 

Dinsdag 15 november 2011

Veel animo voor middeleeuws gildediner

 

In middeleeuwse sferen voltrok zich zaterdagavond in gildehuis Rembrandt een zeer geanimeerd gildediner. De activiteitencommissie had kosten noch moeite gespaard om de zaal fraai aan te kleden. Naast de kleurrijke vendels stonden oude boerengereedschappen opgesteld en de tafels waren niet alleen gedekt met grote kandelaars maar ook met rijk opgemaakte schotels vol pompoenen. Peter van de Ven had de zorgen over een heus speenvarken aan het spit, terwijl andere organisatoren zich samen met het personeel van Geert en Colette van de Wal de benen uit het lijf liepen om alle 72 gasten (waaronder twaalf gildebroeders) in de watten te leggen. Een daverend applaus aan het einde van de avond was dan ook verdiend. De ovatie was ook gericht aan het adres van de troubadour die met leuke liedjes de stemming er goed in bracht.

Klik hier voor een sfeerreportage in beeld.

 


 

Zaterdag 29 oktober 2011

Federatief zilver als eerbetoon aan Harrie van Vreede

In het vendelierskostuum van het Vughtse gilde neemt Harrie van Vreede de bloemen in ontvangst uit handen van Angelique Doevendans.

Tijdens de jaarlijkse hoofdliedendag van de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden op zaterdag 8 oktober in 's-Hertogenbosch kreeg onze gildebroeder Harrie van Vreede (73) door voorzitter Jos Verbeeten een speciaal zilveren schildje opgespeld.

Harry werd in het zonnetje gezet vanwege zijn inzet sinds 1955 voor het gilde Sint-Barbara & Sint-Sebastiaan in zijn geboorteplaats Vught. Maar ook de talloze vendeliers die hij in de Meierij opleidde en zijn werk als jurylid bij kringwedstrijden werd in de eerbetuiging betrokken. En natuurlijk bleef niet onvermeld dat Harry in 1996 mede het initiatief nam tot heroprichting van een schuttersgilde in Boxtel.

Een afvaardiging van ons gilde ontbrak tijdens de hoofdliedendag. Daar werden deze week door middel van bloemen namens overheid en leden de felicitaties overgebracht door Angelique Doevendans van de commissie Lief & Leed.

Harrie, van harte proficiat met deze bijzondere onderscheiding! 

 


 

Zondag 23 oktober 2011

Start wintercompetitie Dommelgroep

De wintercompetitie voor kruisboogschutters van de Dommelgroep is weer van start gegaan. Voor de eerste uitslagen klik hier.

 


 

Zondag 23 oktober 2011

Stemmige herdenking bevrijding in Kampina

Tijdens een drukbezochte herdenkingsplechtigheid aan het Verzetslaantje in de buurtschap Roond heeft ons gilde vanmiddag een vendelgroet gebracht tijdens de herdenking van de bevrijding van Boxtel op 24 oktober 1944. Voor een fotoreportage klik hier.

 


 

Dinsdag 18 oktober 2011

Boxtels gildediner in middeleeuwse sfeer

Jaarlijks organiseren we een diner waaraan ook mensen van buiten onze broederschap kunnen deelnemen. Na jarenlang te hebben gekozen voor een diner dansant wordt nu een culinaire bijeenkomst in middeleeuwse sferen georganiseerd op zaterdag 12 november.
In gildehuis Rembrandt aan de Rechterstraat worden deelnemers vanaf 19.30 uur ontvangen. Het evenement wordt georganiseerd om mensen op ontspannen wijze kennis te laten maken met het gilde. Deelname kost 29,50 euro per couvert, exclusief drankjes. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via internet: www.sintbarbarasintjorisboxtel.info of bij Angelique Doevendans, telefoonnummer 06-28 40 57 34. Klik op inschrijfformulier of uitnodiging.  

 


 

Zondag 2 oktober 2011

Notulen ledenvergadering

Op de ledenpagina zijn de notulen toegevoegd van de ledenvergadering d.d. 12 september jongstleden.

 


 

Zondag 4 september 2011

Uitslag tot en met elfde ronde zomercompetitie

Vandaag vond de laatste reguliere wedstrijdronde voor de zomercompetitie plaats. Diverse schutters moeten echter nog inhaalwedstrijden schieten. Klik hier voor de tussenstand.

 


 

 

Woensdag 31 augustus 2011

Jan van Boxtel wint koningschieten veteranen Dommelgroep

Onze gildebroeder Jan van Boxtel (foto boven, door Willie van Schaijk) won in eigen huis vanmiddag het jaarlijkse koningschieten voor gildeveteranen. Lees meer op de website van nieuwsblad Brabants Centrum.

 


 

Dinsdag 23 augustus 2011

Jan van Dijk nieuwe kermiskoning

Plaatsvervangend hoofdman Henk Voermans feliciteert Jan van Dijk (rechts) met zijn installatie tot kermiskoning 2011. (Foto: Henk van Weert).

Een jaar nadat hij zijn titel moest overdragen, is Jan van Dijk opnieuw tot kermiskoning van ons gilde gekroond. Aan de jaarlijkse wedstrijd op kermismaandag deden dertien schutters mee, waaronder een aspirantlid en niet-lid.

In de vijfde ronde, na 56 beurten, schoot Jan met de 41e treffer het laatste stukje van de houten kermisvogel uit de twaalvenhalf meter hoge schutsboom. In de gildetuin aan het Essche Heike waren diverse partners en enkele begunstigers getuige van zijn overwinning. Nadat plaatsvervangend hoofdman Henk Voermans de nieuwe kermiskoning met de narrenkap had gekroond en hem het zilveren wisselschild opspeldde, vond een vendelgroet plaats.

Na de oliebollen werd per fiets koers gezet naar het centrum waar op het terras bij Becoloth nogmaals werd geproost op de nieuwe kermiskoning. De feestdag werd afgesloten met een prima verzorgd kermismaal in gildehuis Rembrandt.

Voor een fotoreportage: klik hier.

 


 

Dinsdag 23 augustus 2011

 

Frans Teulings presenteert koningsschild

Voorafgaand aan het kermisschieten presenteerde gildetamboer Frans Teulings, die op 23 april het tweejaarlijkse koningschieten won, gisteren zijn koningsschild. Dat gebeurde nadat Jan van Boxtel (kermiskoning 2010) was onttroond door waarnemend hoofdman Henk Voermans.

Het ontwerp van Frans, gemaakt door de Bossche edelsmid Wim Cordang, heeft de vorm van een perkamentrol waarop een gildetrom met mes en vork als tromstokken zijn afgebeeld. Het refereert aan het arbeidzame leven van de gepensioneerde horecaman. De Keulse kar die het zilveren schild bekroont, verwijst naar de naam van het Boxtelse etablissement dat hij jarenlang met eega Frenkie bestierde.

Tijdens de presentatie bedankte Frans zijn voorganger Kees van Aarle, die als debutant in het gilde twee jaar lang prima inhoud gaf aan het koningschap.

 


 

Zondag 21 augustus 2011

Wie wordt de nieuwe kermiskoning?

In de gildetuin aan het Essche Heike wordt maandag 22 augustus de jaarlijkse wedstrijd om de titel kermiskoning gehouden. Vorig jaar mocht Jan van Boxtel de narrenkap opzetten en kreeg hij het zilveren wisselschild.

De wedstrijd, waarbij met de kruisboog wordt geschoten op een houten vogel, begint om 14.30 uur. Naast de gildeschutters kunnen ook hun familieleden een gooi doen naar de titel.

Na afloop wordt de nieuwe koning gepresenteerd op de Boxtelse kermis. Aansluitend is er voor de leden in gildehuis Rembrandt een kermismaal.

Publiek is welkom de verrichtingen gade te slaan.  

 


 

Maandag 18 juli 2011

Fotoreportage verbroederingsdag

Tijdens de verbroederingsdag met het gilde uit Liempde maakten Ruud en Nico een uitvoerige fotoreportage. Voor een selectie klik hier.

 


 

Dinsdag 12 juli 2011

Gezellige verbroederingsdag met Liempde

Ruud van Casteren maakte een verslag van de geslaagde verbroedering die zondag op het gildeterrein aan het Essche Heike werd gehouden.

 


 

Dinsdag 12 juli 2011

Uitslag ronde 5, 6 en 7 zomercompetitie

Voor de bijgewerkte resultaten van de interne zomercompetitie klik hier.

 


 

Donderdag 7 juli 2011

Verbroedering met Sint-Antonius Abt Liempde

Zondag 10 juli ontvangen we ons zustergilde uit Liempde voor de jaarlijkse verbroederingsdag. In de gildetuin aan het Essche Heike vindt vanaf 13.00 uur de ontvangst plaats. Om 14.00 uur overhandigt burgemeester Frank van Beers het nieuwe wisselschild dat de komende vijf jaar inzet is voor het kruisboogschieten. 

 


 

Donderdag 30 juni 2011

Fotoreportage kringdag Dommelgroep te Liempde

Zondag namen we deel aan de jaarlijkse kringdag van de negen gilden van de Dommelgroep. Ruud van Casteren maakte een fotoreportage: klik hier.

 


 

Donderdag 30 juni 2011

Fotoreportage van het feest in gildehuis Rembrandt

Ruud van Casteren maakte zaterdag een fotoreportage. Klik hier om de prenten te bekijken.

 


 

Zondag 26 juni 2011

Feest in gildehuis Rembrandt

Geert en Colette van de Wal genieten met volle teugen van hun feestje. (Foto: Henk van Weert).

Onze gildebroeder Geert van de Wal vierde gisteravond dat hij binnenkort vijftig wordt. Als uitbater van gildehuis Rembrandt had hij ook ons uitgenodigd met partners. Namens de overheid bood Henk Voermans een muziekstandaard aan en de accordeonpartij van ons gildelied. Van zijn familie kreeg hij een trekzak cadeau. Nu nog noten leren lezen... Samen met echtgenote Colette stond Geert ook stil bij het feit dat hij twaalvenhalf jaar geleden 'Rembrandt' overnam.

 


 

Maandag 20 juni 2011

Heilig Bloedstichting krijgt 500 euro

Maria Boleij, penningmeester Frans van Susante en secretaris Toon Slaats (v.l.n.r.) van de Heilig Bloedstichting zijn blij met de donatie van 500 euro die gildekoning Frans Teulings aanbiedt. (Foto: Henk van Weert).

Maria Boleij, penningmeester Frans van Susante en secretaris Toon Slaats (v.l.n.r.) van de Heilig Bloedstichting zijn blij met de donatie van 500 euro die gildekoning Frans Teulings aanbiedt. (Foto: Henk van Weert).

Voorafgaand aan de Heilig Bloedprocessie heeft gildekoning Frans Teulings gistermiddag op de speelplaats van de Sint-Petrusschool een cheque van 500 euro overhandigd aan het bestuur van de organiserende stichting.

De Heilig Bloedstichting werd vorig jaar flink gedupeerd omdat de processie vanwege regen moest worden afgelast. En het miezerige weer zorgde gisteren dat het niet druk was langs de weg en dus ook veel minder in de collecteschaal terecht kwam. De leden wezen tijdens de jaarvergadering de Bloedprocessie aan als bestemming voor het jaarlijkse goede doel.

Na de overhandiging van de cheque werd het gildelied gezongen. Tegelijk vielen de eerste druppels... Dat verhinderde niet dat de devotiestoet om drie uur toch in volle omvang van start ging. Ons gilde besloot de stoet; diverse leden vervulden ook rollen elders in de processie.  's Ochtends luisterden we in de Sint-Petruskerk de eucharistieviering waarmee de Heilig Bloedviering van start ging.

 


 

Zaterdag 18 juni 2011

Kringdag Dommelgroep te Liempde

Het gilde Sint-Antonius Abt te Liempde organiseert zondag 26 juni de jaarlijke 'kleine' kringdag voor de aangesloten negen gilden. We verzamelen om 08.30 uur in café Het Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein. Voor programma en informatie klik hier.

 


 

Zondag 5 juni 2011

Magere opkomst in Gemonde

Met slechts dertien leden was ons gilde vandaag slechts mondjesmaat vertegenwoordigd tijdens de kringdag in Gemonde. Enige troost bood het feit dat meerdere deelnemende gilden met minimale bezetting present waren.

Klik hier voor een fotoreportage door Nico, de partner van Ruud, diens kinderen Emma en Sander alsmede door Henk.

 


 

Zondag 5 juni 2011

Kringdag Maasland in Gemonde

Vandaag organiseert de kring Maasland van de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilde haar jaarlijkse wedstrijddag in Gemonde. Als lid van de kring Het Kwartier van Oirschot is ons gilde als gast uitgenodigd door Sint-Joris & Sint-Catharina Gemonde dat de feitelijke organisatie op zich neemt. Vanaf 12.00 uur lopen we mee met de optocht door het dorp. Daarna assisteren enkele leden bij de diverse wedstrijdonderdelen. Voor het volledige programma kijk op: gildedag.

 


 

Zaterdag 4 juni 2011

Jan van Vugt gildekoning in Liempde

Zilverdrager Jan van Vugt heeft vanmiddag het koningschieten in Liempde gewonnen. We feliciteren hem van harte met zijn overwinning. Lees meer op Brabants Centrum.

 


 

Dinsdag 31 mei 2011

Uitslag vierde ronde zomercompetitie

De resultaten van de schutters die zondag meededen aan het vrij gildefeest tellen mee voor de interne zomercompetitie. Klik verder.

 


 

Maandag 30 mei 2011

Makkelijke steun voor kruisboog op fietsstuur

 

 

   

Ton Steenbakkers zag in Oirschot deze steunen om een kruisboog aan je fietsstuur te vervoeren. 

 

Misschien is het ook een handig hulpmiddel voor onze leden. Doe-het-zelvers kunnen aan de slag...

 

 

Maandag 30 mei 2011

Geen zilverprijzen op gildefeest Oirschot

 

De deelname aan het vrij gildefeest in Oirschot heeft ons gilde gisteren geen zilverprijzen opgeleverd. Net als de andere deelnemers ondervonden ook onze kruisboogschutters veel hinder van de straffe wind op het fraaie wedstrijdterrein. Gildebroeders uit Liempde en Esch vielen wel in de prijzen: klik op Brabants Centrum.

Een fotoreportage van het prima georganiseerde en gezellig verlopen evenement is te vinden door hier te klikken.


Zondag 29 mei 2011

Vrij gildefeest in Oirschot

Vandaag zijn we een van de ruim vijftig deelnemers aan het vrij gildefeest van Het Kwartier van Oirschot. Om 13.00 uur start de optocht vanaf het wedstrijdterrein aan de N621, de weg van Oirschot naar Best. Voor meer informatie klik hier; of kijk op Brabants Centrum.

 


 

Vrijdag 20 mei 2011

Gildepartners maken gezellig uitstapje naar Rooise wijngaard

De parters van de gildeleden beleefden afgelopen woensdag een gezellig uitje. Op de fiets werd koers gezet naar wijngaard Domaine des Damianes in Sint-Oedenrode voor een proeverij. Bij terugkeer in Boxtel werd heerlijk gegeten in restaurant Knus aan de Eindhovenseweg.

Margriet maakte foto's: klik hier.

 


 

Vrijdag 20 mei 2011

Uitslagen interne winter- en zomercompetitie

Nadat alle resultaten van de inhaalwedstrijden zijn verwerkt in het laatste overzicht van de wintercompetitie. Bovendien zijn de eerste resultaten van de zomercompetitie bekend. Voor de standenlijsten: klik op Schietwedstrijden.

 


 

Maandag 9 mei 2011

Kringdag Kwartier van Oirschot

Tijdens de kringdag van Het Kwartier van Oirschot te Hulsel heeft ons gilde gisteren één zilveren schildje in de wacht gesleept. Henk Voermans eindigde als vierde in het individueel klassement voor kruisboogschutters. Met vier tegenstanders moest hij afkampen. Cor van der Leest uit Liempde bleek uiteindelijk de winnaar. Het Boxtelse viertal kon geen potten breken; er werd geen bijdrage geleverd aan de tentoonstelling.

Klik hier voor een reportage met foto's van Ruud en Henk.

En Ruud maakte ook een filmpje van de vendelgroet. Klik hier.

 


 

Vrijdag 6 mei 2011

Stemmige dodenherdenking

Het gilde begeleid de stille tocht naar het Heilig Hartkerkhof. (Foto: Nieuwsblad Brabants Centrum, Peter de Koning).

Bij het vertrek vanaf café Becoloth ontbrak een vendelier, daarom werd besloten dat Jan de Koning een vaandelgroet zou brengen. Na aankomst bij de Sint-Petruskerk bleek nestor Harrie van Vreede, die vorig jaar nog zo in de lappenmand lag, echter present. Zowel bij het Indiëmonument aan de Koppel als bij de RAF-graven op het Heilig Hartkerkhof bracht hij een verkorte vendelgroet. Chapeau!

Nadat we in zaal De Adelaar met de deelnemers aan de stille tocht koffie hadden gedronken, keerden we terug naar Becoloth waar beschermvrouwe Ine Jonkers, vooruitlopend op het zestigste verjaardag een dag later, op een rondje trakteerde.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken die Ruud van Casteren maakte.

 


 

Woensdag 27 april 2011

Aanpassing ledenlijst

De gisteren gepubliceerde ledenlijst bevatte toch nog enkele onvolkomenheden, zo bleek. De laatste nieuwe versie (d.d. 27 april 2011) staat nu online.

 


 

Dinsdag 26 april 2011

Nieuwe ledenlijst

Op de beveiligde ledenpagina is de aangepaste ledenlijst d.d. 24 april 2011 gepubliceerd.

 


 

Zondag 24 april 2011

Fotoreportage koningschieten nu online

Een selectie van de foto's die gisteren zijn gemaakt tijdens het koningschieten zijn nu te zien door

 


 

Zaterdag 23 april 2011, 21.45 uur - aanvulling maandag 25 april

Frans Teulings nieuwe gildekoning

Het Boxtelse koningschieten is in de 32e ronde, na 186 treffers en maar liefst 127 missers, beslecht door Frans Teulings. Met de kruisboog nam de 65-jarige gildetamboer het op tegen negen concurrenten en schoot om 20.35 uur het laatste stukje van de houten koningsvogel uit de twaalf meter hoge schutsboom.Twee jaar lang mag de voormalige uitbater van restaurant De Ceulse Kaar zich koning van Sint-Barbara & Sint-Joris noemen.

Onder toeziend oog van veel publiek voltrok zich een moeizame strijd. Nadat de schutsboom was gevrijd, duurde het ruim vijf uur - ruim dubbel zo lang als gepland - voordat het pleit was beslecht. En nóg alleen maar omdat de twaalf meter hoge schutsboom tot driemaal toe moest worden neergehaald om de papegaai een oplawaai te geven. Een flinke knoest in het vurenhout zorgde ervoor dat de door Ad van Boxtel vervaardigde fraaie, maar taaie vogel lange tijd geen krimp gaf.

Dat de tien deelnemers allen met dezelfde boog schoten, bleek ook niet bevorderlijk voor een vlot verloop van de strijd. Kruisboogschutters die in de competitie hoge hogen gooien, misten bij de vleet omdat zij niet met hun eigen vertrouwde wapen mochten schieten. Op het moment dat Boxtel's Harmonie het terrein op marcheerde was de koning dan ook nog niet bekend. En dat het muziekkorps als verrassing het gildelied vertolkte, zorgde ook niet echt voor een echte aansporing. Dat bleek uit het verdere verloop van de schietwedstrijd.

Groot was de opluchting toen op het nippertje (een kwartier voor zonsondergang) uiteindelijk de vogel viel. Veel toeschouwers hadden op dat moment het schietterrein in het parkje aan het Oosterpad al verlaten. Maar de diehards verdrongen zich om Frans te feliciteren. Hoofdman Jacques Habraken hing het koningszilver bij Frans om de schouders. Dat gebeurde na de traditionele handenwassing door Eline van Boxtel, de kleindochter van Frans die eerder op de dag de koningsvogel al had meegevoerd. ,,Ik ben werkelijk dolgelukkig dat hier, in het bijzijn van mijn familie, een droom werkelijkheid is geworden", sprak de nieuwe gildekoning opgetogen.

Naast Frans en titelverdediger Kees van Aarle dongen de volgende leden mee naar het koningschap: Ad van Boxtel, Frank van Boxtel, Jan van Boxtel, Ruud van Casteren, Angelique Doevendans, Evert van Gelder, John Schalken en Willem Voets. Hun verrichtingen werden onder meer gadegeslagen door diverse leden van gilden uit de omgeving, maar ook door een afvaardiging van het kringbestuur Kwartier van Oirschot en burgemeester Frank van Beers en zijn gezin.

 


 

Zaterdag 23 april 2011, naamdag patroonheilige Sint-Joris

Gilde verzamelt voor koningschieten

De leden worden momenteel (vanaf 06.00 uur) thuis door de tamboers gewekt om zich klaar te maken voor het tweejaarlijkse koningschieten. Enkele gildebroeders richten vanaf 07.00 uur het schietterrein in het wijkparkje aan de Hendrik Verheeslaan in, anderen maken eerst nog een rondje om het oud papier op te halen.

Publiek is vanaf 14.00 uur welkom om de kruisboogschutters bezig te zien. De verwachting is dat uiterlijk om 17.00 uur de opvolger van Kees van Aarle bekend zal zijn, mits hijzelf zijn titel niet prolongeert. Om 17.30 uur brengt Boxtel's Harmonie een serenade bij de raadzaal en aansluitend biedt burgemeester Frank van Beers de erewijn aan in gildehuis Rembrandt.

 


 

Zondag 10 april 2011

Waardig afscheid van Frans Heerschop

Tijdens een indrukwekkende en drukbezochte uitvaartdienst en een zonovergoten plechtigheid op begraafplaats Munsel hebben we gistermiddag afscheid genomen van onze gildebroeder Frans Heerschop. De eucharistieviering, waarin Frans' vertrouwensman kapelaan Jacques Grubben voorging met assistentie van gildeheer Richard Niessen, werd net als de begrafenis bijgewoond door bijna het voltallige gilde en vertegenwoordigers van diverse zusterverenigingen van de Dommelgroep. Zes leden begeleidden de baar met daarop het koningszilver en lieten de kist aan het einde van de plechtigheid ook zakken. Voordien werd een laatste vendelgroet gebracht en klonk rondom het graf de door Frans geschreven tekst van ons clublied.

...Frans, rust in vrede...

 


 

 

 

(foto:   © Peter de Koning PDK Fotografie)

Woensdag 6 april 2011

In memoriam

Vorige week bezocht hij nog de veteranencompetitie in onze gildetuin en hanteerde hij zelfs nog even de kruisboog. Ook werd gezongen. Maar gisteravond gebeurde wat al een tijdje onvermijdelijk bleek. Om 19.45 uur overleed thuis in het bijzijn van zijn dierbaren onze gildebroeder

FRANS HEERSCHOP

Een slopende ziekte velde in korte tijd de man die zingend, schrijvend én tekenend een bijzondere rol vervulde binnen ons gilde. Als wij zaterdag 9 april met gilde-eer een laatste groet brengen, herinneren wij onze chroniqueur en archivaris als een aimabel en toegewijd mens. Zijn familie wensen wij veel sterkte om dit verlies te verwerken.

KONING, OVERHEID EN LEDEN

 


 

Zondag 3 april 2011

Uitslagen interne wintercompetitie

Vanochtend werd de negende en laatste ronde gespeeld. Voor de uitslag: klik op Schietwedstrijden.

Nieuwe uitslagen Dommelgroep 

De uitslagen van de laatste en achtste ronde in de wintercompetitie van de Dommelgroep vindt u hier.

 


 

Dinsdag 29 maart 2011

Jaarverslag 2010 online

Het jaarverslag zoals dat vorige week - aangepast - is goedgekeurd door de ledenvergadering is nu online te raadplegen op de ledenpagina.


Maandag 28 maart 2011

Koningschieten op stille zaterdag

Paaszaterdag 23 april vindt ons tweejaarlijkse koningschieten plaats. Het wijkparkje op de hoek Hendrik Verheeslaan/Dr. De Brouwerlaan in Boxtel-Oost is opnieuw de locatie waar vanaf 14.00 uur de kruisboogschutters hun eerste schoten lossen op de houten koningsvogel in de twaalf meter hoge schutsboom. Het kleurrijke schouwspel is voor het publiek gratis toegankelijk.

Het koningschieten is de belangrijkste clubactiviteit op de gildekalender. 's Ochtends gaan beide tamboers voor dag en dauw op pad om alle leden persoonlijk met tromgeroffel te wekken. Nadat hoofdman Jacques Habraken en regerend koning Kees van Aarle thuis zijn opgehaald trekken we met slaande trom en vliegend vaandel naar het schietterrein. Omdat het paaszaterdag is, ook wel stille zaterdag, vindt er geen gildemis plaats; ook zullen de klokken in de Sint-Petrustoren niet beieren als de nieuwe koning bekend is.

De verwachting is dat omstreeks 17.00 uur de strijd is beslecht en een nieuwe gildekoning bekend is. Rond 17.30 uur wordt het gilde door burgemeester Frank van Beers ontvangen in het gemeentehuis waar Boxtel’s Harmonie de nieuwbakken koning trakteert op een serenade. Nadien schuiven we in gildehuis Rembrandt aan voor het koningsmaal om vervolgens tijdens de avonduren met een feestelijke rondgang door het centrum van Boxtel de gildekoning te presenteren.

 


 

Zondag 27 maart 2011

Notulen jaarvergadering

Op de ledenpagina zijn de notulen toegevoegd van de jaarvergadering d.d. 21 maart.

 


 

Dinsdag 15 februari 2011

Twee inbraken op schietterrein Essche Heike

Twee weken geleden is op ons schietterrein aan het Essche Heike tot tweemaal toe ingebroken. Net als in 2010 werd voor duizenden euro’s schade aangericht.

Van zondag 30 op maandag 31 januari drongen vandalen het clublokaal Schutterskwartierke binnen door een ruit in te slaan. De zaak werd overhoop gehaald en een mobiele telefoon ontvreemd. Zaterdag 5 februari ontdekte Henk Voermans dat opnieuw onverlaten waren binnengedrongen. Ook verschaften zij zich toegang tot een materiaalhok. Er worden drie kruisbogen vermist en wat kantinevoorraad.

Het gildeterrein was al vaker doelwit van inbrekers. Begin november werd ingebroken in het materiaalhok en in januari 2010 was het eveneens raak. De totale schade van de vernielingen en ontvreemd gereedschap, beloopt inmiddels bijna 20.000 euro en kan niet worden verhaald op een verzekering.

Afgelopen week heeft de firma Doevendans Installaties een alarminstallatie geplaatst. Daarmee hopen we nieuwe inbraken te voorkomen.


Dinsdag 18 januari 2011

Aanpassing activiteitenrooster

Heden zijn enkele wijzigingen doorgevoerd in de agenda voor 2011. Klik op activiteitenrooster. De leden hebben de informatie ook via een afzonderlijke mail ontvangen.


Zondag 9 januari 2011

Harrie van Vreede present tijdens nieuwjaarsreceptie 

In het bijzijn van medeoprichter en nestor Harrie van Vreede hebben de gildeleden en hun partners vanmiddag in grand café Rembrandt een toost uitgebracht op het nieuwe jaar. Dat Harrie na een ziekbed weer in ons midden was, deed allen goed. Maar misschien nog het meest hemzelf.

,,Jullie belangstelling, met name in de eerste weken tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch, getuigt van ware broederschap. Een begrip wat soms moeilijk uit te leggen is, maar wat jullie in praktijk hebben gebracht”, sprak Harrie aansluitend aan de toespraak van gildehoofdman Jacques Habraken. Harrie doelde daarmee op het spontane aanbod van gildeleden om regelmatig voor vervoer van en naar het ziekenhuis te zorgen.

Jacques stond voorafgaand aan de woorden van Harrie kort even stil bij de diverse plechtigheden waarbij ons gilde in 2010 acte de présence gaf, maar memoreerde ook dat onze vereniging met zijn tijd meegaat dankzij deze website die sinds september online is. Bovendien werd de hoop uitgesproken dat de leden die het enquêteformulier over de toekomst van het gilde nog in moeten vullen, dit op korte termijn willen doen. Dankzij de gastvrije en goede zorgen van Geert en Colette van de Wal werd het een sfeervolle bijeenkomst.

De dag ging van start met de opluistering van de eucharistieviering in de Sint-Petruskerk waar werd gevraagd om zondag 30 januari opnieuw present te zijn om feestelijk stil te staan bij het feit dat het kerkkoor veertig jaar geleden werd omgevormd tot een gemengd zanggezelschap.

 

 


 

Zondag 26 december 2010

Gilde nu ook op Hyves !

We streven ernaar een modern gilde te zijn dat met zijn tijd meegaat. Daarom zijn we sinds vandaag ook te vinden op zogeheten social media. Surf naar www.gildeboxtel.hyves.nl en meld je aan. Als je nog geen Hyver bent, die je eerst je eigen Hyves-pagina aan te maken. Probeer het maar eens, het is niet zo moeilijk als je misschien op het eerste gezicht denkt... Succes!


Definitieve standenlijsten

De einduitslag van zowel de wintercompetitie 2009-2010 als de zomercompetitie 2010 is te vinden onder de knop Schietwedstrijden.


Fotoreportage teeravond

Klik voor de fotoreportages die Peter de Koning en Henk van Weert maakten op de volgende link: https://www.dropbox.com/home/Public/Teeravond. Desgewenst kun je de foto's naar je eigen pc kopiëren.


Zondag 12 december 2010

Nieuwe gildebroeders geïnstalleerd

Tijdens een stemmige gildemis in de Sint-Petruskerkter ere van patroonheilige Sint-Barbara zijn gisteravond Jan de Koning en John Schalken geïnstalleerd tot gildebroeder. Uit handen van de overheid ontvingen zij hun hoed, sjerp en insigne. Aansluitend vond in gildehuis Rembrandt een feestelijke teeravond plaats, vol zang, dans en heerlijk eten en drinken. Daar werd hoofdman Jacques Habraken uitgeroepen tot gildelid van het jaar en werden ook de prijswinnaars van de diverse competities bekend gemaakt. Allen kregen een zilveren wisselschild overhandigd. Ton Steenbakkers won de wintercompetitie 2009-2010; Jan van Boxtel was hierin - na loting met Hans van Breugel - de beste middenmoter. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving won Jan van Boxtel de zomercompetitie 2010, waar Jacques Habraken na loting met Angelique Doevendans tot beste middenmoter werd uitgeroepen.


Dinsdag 30 november 2010

Scout-angels genieten van winterkamp

Teamleidster Ine van den Biggelaar van Scouting Boxtel meldt dat de scout-angels, leden met een beperking, afgelopen weekeinde veel plezier hebben beleefd aan hun lustrumfeest. In een kampeerboerderij te Helvoirt hadden de zogeheten Blauwe Vogels het reuze naar hun zin tijdens de viering van het 15-jarig bestaan. Het uitstapje was mede mogelijk dankzij de donatie die ons gilde tijdens de seizoensopening in september aanbood. De scouts spraken vandaag via een e-mail nogmaals hun dank uit voor onze bijdrage. Foto’s van het lustrumfeest in Helvoirt, maar ook van de aanbieding van de waardecheque in september, zijn te zien op www.scoutingboxtel.nl/blauwevogels.


Dinsdag 30 november 2010

Notulen ledenvergadering

Op de ledenpagina zijn de notulen toegevoegd van de ledenvergadering d.d. 8 november.


Dinsdag 16 november 2010

Aanvulling pagina ‘Geschiedenis’

Puttend uit de informatie uit het boek ‘Baanderheren, Boeren & Burgers’ van de eerder dit jaar overleden historicus Jean Coenen is een alinea toegevoegd aan de geschiedenispagina op deze site. Hierin wordt in het kort gerefereerd aan de eerste vermeldingen van de Boxtelse gilden in schriftelijke bronnen.


Zaterdag 13 november 2010

Inbraak gildeterrein

In de nacht van zondag 7 op maandag 8 november is ingebroken in het materiaalhok op het gildeterrein. Ook hebben de daders de opslagruimte fors beschadigd om zich toegang te kunnen verschaffen. De schade bedraagt tussen de vijftien- en twintigduizend euro, schat hoofdman Jacques Habraken. Dat bedrag is niet te verhalen op de verzekering. In januari werd het gilde ook al gedupeerd door inbrekers en moesten onder meer een nieuwe grasmaaier en kettingzaag gekochte worden. De machines waren allemaal extra beveiligd, maar dat kon niet voorkomen dat ze opnieuw zijn buit gemaakt. De politie heeft de zaak in onderzoek.


Zondag 7 november 2010

Sfeervol dinerdansant

In grand café Rembrandt genoten zo’n zestig mensen gisteravond van een geslaagd dinerdansant. Geert en Colette van de Wal hadden voor de gildeleden en hun gasten een overheerlijk menu samengesteld met onder meer beenham en zalm. Vooraf was er keuze uit diverse soepen of carpaccio. Warme kersen en ijs vormden het toetje. Tussen de gangen door en nadat de tafels waren afgeruimd, werd op muziek van het eenmansorkest gedanst.


Dinsdag 12 oktober 2010

Rooster wintercompetities

Zondag 17 oktober start de kruisboogcompetitie van de Dommelgroep. De eerste wedstrijd vindt plaats in de gildetuin aan het Essche Heike in Boxtel en begint om 09.30 uur. Twee weken later, zondag 31 oktober opent de interne clubcompetitie van het winterseizoen. Tussen 10.00 en 12.30 uur kunnen deelnemers beginnen op het Essche Heike. Deelname hieraan kost vijf euro; inzet vormen twee zilveren schildjes. De data de schietwedstrijden in beide competities zijn opgenomen in het activiteitenrooster.


Woensdag 6 oktober 2010

Santiagofietser Guus is weer thuis

Na 31 dagen continu fietsen is vaandeldrager Guus Eltink met zijn fietsmaat Toon van Houtum uit Liempde vanmiddag teruggekeerd van zijn fietsbedevaart naar Santiago de Compostella. Op het NS-station waar hij werd verwelkomd door eega Annie en wethouder Willie van de Langenberg van de gemeente Boxtel. Ook was een delegatie van ons gilde present onder aanvoering van koning Kees van Aarle. Zo’n tien kilo lichter maar niet verlost van zijn rookverslaving vertelde Guus dat de bijna drieduizend kilometer lange tocht een zware fysieke krachttoer was geweest, maar dat onder prima weersomstandigheden is gereden zonder materiaalpech.


Maandag 4 oktober 2010

Gildediner op 6 november in grand café Rembrandt

Het jaarlijkse gildediner-dansant vindt dit jaar plaats op zaterdag 6 november in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat. Het culinaire evenement begint om 19.30 uur en staat in het teken van de beroemde schilder waaraan ons gildehuis zijn naam ontleent en diens beroemdste schilderij, de Nachtwacht. Er zijn tachtig plaatsen beschikbaar; belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Ad van Boxtel, telefoon (0411) 67 28 40 of Frans Heerschop, 67 48 39. Deelname kost 29,50 euro (exclusief consumpties).


Maandag 4 oktober 2010

Herdenking bevrijding op 24 oktober

Zondag 24 oktober is het precies 66 jaar geleden dat de geallieerde troepen Boxtel bevrijdden. Die dag vindt de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats bij het in 2003 onthulde monumentje dat is opgericht ter nagedachtenis aan de toenmalige plaatselijke verzetsstrijders die wekenlang 106 Amerikaanse airbornes verscholen hielden in natuurgebied Kampina. Aan het Verzetslaantje wordt om 13.30 uur een vendelgroet gebracht. Na afloop schenken we koffie en thee voor de bezoekers. Het verzetmonument is geadopteerd door ons gilde; voorafgaand aan de bijeenkomst zorgen enkele gildebroeders voor een schoonmaakbeurt.


Zondag 26 september 2010

Ton Steenbakkers wint zomercompetitie

Vandaag hebben diverse leden inhaalbeurten geschoten voor de zomercompetitie. Dat heeft er niet toe geleid dat Ton Steenbakkers zijn koppositie in het eindklassement is kwijtgeraakt. En hoewel hij momenteel een fietsbedevaart naar Santiago de Compostela maakt, is Guus Eltink verzekerd van de tweede positie. Henk Voermans heeft Hans van Breugel verdreven van de derde podiumplaats. Voor de definitieve ranglijst klik hier.


Woensdag 15 september 2010

Website in opbouw

Momenteel wordt aan deze website gebouwd. Leden die suggesties hebben kunnen mailen naar henk@henkvanweert.nl.


Maandag 13 september 2010

Twee nieuwe leden toegelaten

De ledenvergadering heeft ingestemd met de toelating van Jan de Koning en John Schalken als gildebroeder. Het tweetal heeft afgelopen jaar als aspirant kennisgemaakt met onze vereniging en wordt zaterdag 11 december, tijdens de teeravond, in de Sint-Petruskerk beëdigd als lid. 


Zaterdag 11 september 2010

Scouts Blauwe Vogels krijgen donatie

Onze jaarlijkse bijdrage voor het goede doel is aan het begin van de avond  overhandigd aan de Blauwe Vogels. Deze groep van Scouting Boxtel wordt gevormd door jongeren met een beperking en besteedt het geld aan de diverse clubactiviteiten die in het nieuwe seizoen op stapel staan.

In het bijzijn van zo’n tweehonderd scouts werd bij blokhout Wickiup aan de Molenwijkseweg niet alleen een cheque overhandigd door gildekoning Kees van Aarle. Oók werden de padvinders bij de start van het nieuwe clubjaar getrakteerd op een indrukwekkende vendeldemonstratie door nestor en medeoprichter van het gilde Harrie van Vreede.

Het ogenschijnlijke gemak waarmee de 73-jarige Boxtelaar het dundoek rond liet zwieren, ontlokte de scoutingjeugd de opmerking dat dit een ’koud kunstje’ moet zijn. Dat zal nog blijken. De scouts worden in de komende maanden namelijk groepsgewijs op het nabijgelegen schietterrein ontvangen voor enkele gildedemonstraties. Dat ze daarbij ook zelf mogen proberen om te vendelen staat bij voorbaat vast…


Vrijdag 3 september 2010

Fietsbedevaart gildebroeder Guus

In navolging van Cor van Vught, die een jaar eerder al zo'n fietstocht  maakte, is vaandeldrager Guus Eltink met zijn Liempdse kompaan Toon van Houtum vertrokken naar het Noord-Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella. Bij het gemeentehuis aan Markt in Boxtel werd hij uitgezwaaid door diverse gildeleden. Het tweetal heeft zes weken uitgetrokken voor de reis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top
Gilde Sint-Barbara en Sint-Joris Boxtel | gildeboxtel@ziggo.nl