Contact & missie
Facebook
Over het gilde
Activiteitenrooster
Wedstrijden
Gildekoning
Oud-koningen
Overheid (bestuur)
Ledenpagina

Hilde van den Broek eerste vrouwelijke gildekoning

Foto boven: Triomferend loopt de kersverse koning Hilde van den Broek over het gildevaandel van Sint-Barbara & Sint-Joris. (Foto: Henk van Weert).

Een klein jaar na de heroprichting van het Boxtelse schuttersgilde Sint-Barbara & Sint-Joris werd Hilde van den Broek tijdens een grote kringdag in Esch uit een kruisboogwedstrijd verwijderd. Vrouwen mogen niet mee schieten, was in augustus 1997 nog de stelregel in het gildewereldje. Sindsdien is er veel veranderd en (bijna) overal is het mannenbolwerk, dat gilden waren, verlaten. Dat de 64-jarige Boxtelse op de naamdag van de heilige Joris (dinsdag 23 april jongstleden) als eerste vrouw het koningschieten van haar broederschap won, was méér dan een overwinning met de kruisboog...

Op moment dat in Boxtel in 1995 de eerste stappen werden gezet om na ruim een eeuw weer een gilde te vormen, was het al meteen duidelijk dat de traditionele waarde van broederschap op moderne leest geschoeid moest worden. Daarbij was het vanzelfsprekend dat ook vrouwen als volwaardig lid zouden worden toegelaten. Niet dat die zich in groten getale aanmeldden als kandidaat-lid overigens.

Hilde van den Broek sloot zich kort na de heroprichting in de ridderzaal van kasteel Stapelen bij Sint-Barbara & Sint-Joris aan en was met name in de beginjaren een fervent schutter. En dus deed ze mee aan de feestelijke gildedag van kring Maasland, waaraan de Boxtelse schuts (aangesloten bij Kwartier van Oirschot) als gastgilde deelnam. 'Boxtelse gildezuster mag niet meeschieten' kopte het lokale nieuwsblad Brabants Centrum boven een van de artikelen waarmee verslag werd gedaan van het uitbundig gevierde schutterstreffen in buurdorp Esch. Want hoewel Van den Broek al zeven keer een schot had gelost en even zoveel de zogeheten 'wip' op de ruim twaalf meter hoge schutsboom had geraakt, werd ze door de toernooicommissie uit de wedstrijd gehaald.

”Ze waren destijds bang dat ik zou winnen van die mannen", grinnikte Van den Broek kort nadat ze was ingehuldigd als kersverse Boxtelse gildekoning. Inmiddels hebben de meeste schuttersgilden en de overkoepelende federatie hun reglementen aangepast en kunnen vrouwen wél worden ingeschreven als volwaardig lid. “Ik denk dat wij daar met onze aanwezigheid in Esch wel een kleine bijdrage aan hebben geleverd", zei Jacques Habraken, sinds de heroprichting hoofdman van de Boxtelse schuts.

NIET IN VORM

Habraken hing Van den Broek op het Boxtelse gildeterrein aan het Essche Heike het koningszilver om. Dat deed hij nadat zij in de dertiende ronde de houten koningsvogel uit de schutsboom knalde. Met tranen van vreugde én ongeloof stond ze erbij. “Ik had helemaal niet verwacht dat de vogel nu zou vallen. Het houten blok klonk nog zó hard", bleef Van den Broek maar vertellen tegen iedereen die haar feliciteerde. Dat waren niet alleen leden en partners van de Boxtelse schuts, maar ook van gilden uit de omliggende dorpen die de verrichtingen op de voet volgden.

Net voor haar had Ad van Boxtel, die de afgelopen twee jaar de zilveren koningsketen droeg, de dertiende ronde geopend. De kersverse koning gaf toe dat zij niet in al te beste vorm verkeerde in de wedstrijd waaraan acht (mannelijke) concurrenten deelnamen. Ze miste diverse keren. Maar uiteindelijk gaf het 117e schot tegen halfvijf, na ongeveer twee uur strijd, de doorslag. In totaal lieten deelnemers negentig treffers noteren.

ALZHEIMERSTICHTING

Van den Broek is de twaalfde koning van het Boxtelse gilde. “Het heeft gewoon zo moeten zijn. Samen met mijn partner Henk heb ik besloten mee te schieten. Hij heeft beginnende dementie en kan nu nog volop meegenieten, was mijn gedachte. Toen we vanochtend verzamelden, bleek dat we vandaag allemaal een speldje zouden krijgen van de Alzheimerstichting. Aan dit goede doel schenken we als gilde dit jaar extra aandacht. Dat krijgt voor Henk en mij nu een extra dimensie."

Vanaf het schietterrein aan het Essche Heike toog het gilde naar het gemeentehuis om de nieuwe koning voor te stellen aan waarnemend burgemeester Fons Naterop. Die loste eerder die middag het openingsschot voor de wedstrijd en trakteerde in het gemeentehuis op de erewijn. Aansluitend schoven de gildeleden met hun partner aan voor het koningsmaal in grand café Rembrandt.

 Hilde van den Broek 2019-heden
 Ad van Boxtel 2017-2019
 Guus Eltink 2015-2017
 Joris van Os 2013-2015
 Frans Teulings (+ 2018) 2011-2013
 Kees van Aarle 2009-2011
Alex Voermans  2007-2009
 Jan van Boxtel 2005-2007
 Guus Eltink 2003-2005
 Ruud van Casteren 2001-2003
 Alex Voerman 1999-2001
Hank van der Meijden (+ 1999) 1997-1999

 

Top
Gilde Sint-Barbara en Sint-Joris Boxtel | gildeboxtel@ziggo.nl